Březen, za kamna vlezem

Výběr vhodných krbových kamen do domu není až tak jednoduché rozhodnutí, jak se může na první pohled zdát. Existuje mnoho druhů, my vám přinášíme podrobné informace, na co všechno je nutné se zaměřit kromě vzhledu.

jak vybrat krbová kamna
Zdroj: www.stackstoves.com

Jak vybrat krbová kamna?

V první řadě je nutné se rozhodnout, zda chceme kamna teplovzdušná nebo teplovodní a dále zjistit vhodný výkon kotle, druh paliva a jeho obslužnost.

Výkon

Tím nejdůležitějším faktorem bývá označován právě výkon. Rozhodně neplatí pravidlo: „Čím větší výkon, tím lepší.“ Pokud budeme takto smýšlet, nejenže budeme přetápět místnosti, vysoušet vzduch, ale následně se budeme snažit regulovat vnitřní teplotu pokojů tlumením ohně a v krbu bude hořet pouze doutnající polínko, budeme mít více zanešený komín, zakouřené sklo apod.
Samozřejmě, nejsnazší volbou pro výběr kamen s vhodným výkonem je obrátit se na odborníka, pokud si raději vše počítáte sami, máte zde snadný návod, jak vypočítat potřebný výkon krbových kamen. Pro starý a neizolovaný dům platí, že 1kW stačí k vyhřátí 20m3.

Pro výpočet potřebného výkonu například pro místnost s 140m3 postupujme následovně:
140/20 = 7kW. Pro výpočet výkonu u odizolovaného domu, vydělíme výsledek dvěmi. Pro prostory o 140m3 budou u odizolované budovy nejvhodnější krbová kamna s minimálním výkonem 3,5kW.

Palivo

Máme vybráno mezi teplovzdušnými a teplovodními kamny, známe výkon kamen, který je vhodný pro náš dům, ale čím budeme topit? Topit je možné kusovým dřevem, briketami, uhlím a peletami, podle toho, co například máme nejvíce k dispozici a podle toho vybíráme kamna na dané palivo.

Obsluha

Jedním z nadstandardních výdobytků poslední doby jsou autoregulační kamna s násypkami, do kterých nemusíme doplňovat palivo celý den, ale vždy, když se obsah násypky blíží k nule. Pochopitelně jsou tato kamna oproti běžným cenově dražší.

Vzhled

Vzhled krbových kamen by měl být k praktičnosti a funkci pomíjivý, pro mnoho domovů je bohužel nejčastějším argumentem ke koupi právě design. Níže přikládáme fotografie kamen, která mezi takováto lákadla bezesporu patří.

červená krbová kamna
Zdroj: www.piazzetta.it
krbová kamna ve vzduchu
Zdroj: www.leenders.nl
krbová kamna fotografie
Zdroj: www.tuv.com
krbová kamna fotografie
Zdroj: www.wittus.com
krbová kamna fotografie
Zdroj: www.skantherm.de

Autor: