Venkovní vaření v keramice kosmického věku

Gril Big Green Egg představuje nejvšestranější řešení pro venkovní vaření. Svým uživatelům poskytne servis kompletní zahradní kuchyně: funguje jako zahradní gril, udírna, cihlová pec na pečení nebo jako „obyčejný“ sporák.

grily
Foto: gril-pec.cz

Princip zařízení, vycházející z tisíce let staré pece kamado, prošel inovací a modernizací, v níž hrála hlavní roli vysoce zátěžová keramika, vytvořená pro kosmický program NASA. Silný plášť EGG se rozpálí, akumulovaný žár, produkovaný v ohništi z dřevěného uhlí, cirkuluje pouze ve vnitřním prostoru, aniž by unikal ven. Což je důležité nejen kvůli přípravě potravin, jejichž původní šťavnatost, aroma a objem nijak neutrpí.

Ani při vnitřní teplotě dosahující cca 300°C nehrozí povrch grilu při doteku popálením, je bezpečný. Pro přípravu jídel je přitom rozhodující žár sálající z rozpálené keramiky a cirkulující uvnitř zařízení, než samotné grilování přímo nad dřevěným uhlím.

Bylo tomu tak už před třemi tisíci let, kdy v Číně vynalezli princip, jemuž pak Japonci dali název “kamado”, označující keramickou pec, troubu, topidlo nebo ohniště. Po druhé světové válce se tohle zajímavé zařízení dostalo s americkými vojáky do USA, země milovníků barbecue, kde získalo nebývalou popularitu. A také novou podobu, k níž EGG dopomohl specifický materiál s doživotní zárukou na keramický plášť pece.

big green egg

K oblibě Big Green Egg pomohla také rychlá příprava grilu k vaření, možnost přesné regulace teploty, úspornost provozu, nenáročnost na údržbu a čištění, stejně jako vstřícnost k celoročnímu užívání, bez ohledu na počasí. Dvojitá povrchová glazura zabraňuje popálení, je netoxická, nevybledne a neloupe se.

Zásadní předností EGG je ovšem výsledek: díky konstrukci zařízení jsou všechna jídla v něm připravená šťavnatá a plná chuti, navíc zdravá. Možnost nepřímého grilování totiž eliminuje odkapávání šťáv z masa do ohně a vznik nežádoucích zplodin.

Více na http://www.gril-pec.cz/

grilovací sezona

Autor: