Jak stanovit celkový rozpočet při výběru domu

Existují jednoduché kroky, kterých se držet a vyvarujete se nemilým překvapením, že vám už nezbývají peníze na potřebnou přestavbu, kterou jste plánovali za daný rozpočet udělat.

Nedostavěný dům

 
Každé bydlení potřebuje čas od času údržbu. Vaší největší investicí je nákup nemovitosti, ale tím to jednou pro vždy nekončí. Pokud koupíte starší dům či byt, musíte počítat s nutnými opravami, které budete chtít či muset vynaložit pro opravu a zlepšení vašeho bydlení.
 
 

Získání co nejvíce informací o nemovitosti

Pečlivě si projděte a prohlédněte nemovitost, o kterou máte zájem. Nákup nemovitosti je jedním z finančně nejnáročnějších rozhodnutí v životě, proto se nebojte na pomoc přizvat odborníka z oboru, který vám dokáže říci, co vše bude potřeba v domě předělat, aby bez problémů fungoval a sloužil tak k pohodlnému bydlení. Najmutí odborníka je často podceňovaný krok, protože si řada lidí myslí, že na prohlídku nemovitosti stačí sami. Nemusí si ale uvědomit, že dům provlhá a je potřeba podříznout, odizolovat, dále jsou častým problémem u starších budov kotle, bojlery, elektroinstalace, zastřešení a celá řada dalších věcí, kterých si na první pohled nemusíme vůbec všimnout a které sami finančně neodhadneme.
 
 

Finanční možnosti

Jako druhý krok zvažte, jaké jsou vaše finanční možnosti a utvořte si rodinný rozpočet na nákup a přestavbu nemovitosti. Mějte na paměti, že pokud budete najímat specializovanou firmu, zaplatíte často jednou tolik, kolik by stála oprava, kdybyste ji dělali svépomocí. Prvními položkami ve vašem rozpočtu by se měly týkat bezpečnosti stavby, aby nedošlo kvůli neopraveným zásuvkám nebo suchému stromu na zahradě k nehodě. Dalšími položkami by mělo být případné opravení střechy a zajištění, aby zdivo neprovlhalo a neničila se tím tak celá stavba. Až konečnými položkami by měly teprve být podlahy, opravy omítky, malby nebo nákup nových obkladů do koupelny.
 
 

Celkové vyhodnocení

Posledním bodem by mělo být vyhodnocení všech informací, které jste doposud nasbírali. Sečtěte pořizovací cenu nemovitosti, částku, kterou máte vyčleněnou na opravy plus 3-5% z celkové částky dejte stranou pro nečekané výdaje. Pokud tuto částku máte, jste ochotni ji za nemovitost dát a líbí vám umístění stavby, jistě je to nemovitost právě pro vás.

foto: flickr.com

Autor: