Renovace schodiště bez bourání

Schodiště neslouží pouze jako spojení přízemí s vrchním patrem, ale pro interiéry má také velký vliv v oblasti designu, zejména pak v dnešní době, kdy je interiérovému designu věnována stále větší pozornost. Schodiště starších rodinných domů nesplňují nároky na moderní bydlení a vyžadují renovaci, která lze, díky nové technologii, dělat mnohem snadněji, než za pomocí mnohdy zbytečných stavebních úprav.

schodišťový systém TopStep
Foto: Topstep.cz

Konstrukce bývá v pořádku, povrch nikoliv

Ať už se jedná o starší dřevěná schodiště, betonová monolitová schodiště, ocelová schodiště nebo jiný druh schodišť, většinou je základní konstrukce stále pevná a v pořádku. Bylo by tedy zbytečné bourat celé schody, když konstrukce je v pořádku. Co většinou není v pořádku, to je povrch schodišť. Samozřejmě, že po několika letech využívání dostává každý materiál zabrat a u všech druhů schodišť dochází k opotřebování.

Renovace se stavebními úpravami nebo bez nich

Většinou tedy schody a schodiště vyžadují jen upravit povrch a navrátit mu krásu. To lze provádět dvěma různými způsoby. Prvním způsobem je renovace schodů pomocí stavebních prací a úprav. U většiny druhů se jedná o přebroušení stávajícího povrchu a následné opatření ochrannou vrstvou. To platí pro kamenná schodiště, ocelová schodiště i dřevěná schodiště. U betonových schodišť je většinou na schody zapotřebí natažení zcela nové povrchové vrstvy. Tento způsob renovace je náročný časově a vždy v domácnosti vzniká nepořádek, takže není možné ji naplno využívat. Druhá možnost renovace je elegantní, bez stavebních úprav y tedy i bez nepořádku.

schodišťový systém TopStep
Foto: Topstep.cz

Schody se dají obložit

Pokud schodiště nejsou v opravdu likvidačním stavu, ale potřebují jen nový vzhled, můžete využít druhý způsob renovace. Renovace schodiště se totiž dá provádět i pomocí obložení stávajícího schodiště. Jedná se o velmi elegantní řešení, které zajistí každému schodišti zbrusu nový vzhled s minimálními stavebními zásahy. Pokud si nevíte rady, je vždy vhodné kontaktovat specialistu. Specialistou pro obložení schodišť na našem území je TOPSTEP.

TOPSTEP pro obložení nabízí speciálně vyvinutou stavebnici

Jako opravdu velmi zkušená firma v oblasti schodišť a renovací nabízí TOPSTEP speciálně vyvinutý systém určený pro obložení schodišť. Jedná se o stavebnicový systém, který se montuje na původní schodiště. Využít se může na všechny druhy schodišť bez rozdílu materiálu. Dokonce nezáleží ani na tvaru a šíři schodiště. Obložení lze využít na přímá i točitá schodiště. Na původní schodiště je zapotřebí nejprve namontovat hliníkové lišty, na které se následně montuje i obložení. Obložení schodů je možné vybírat v mnoha různých dekorech a své nové schodiště tak můžete skvěle sladit i s ostatním vybavením domu.

renovace schodišť
Foto: Topstep.cz

Autor: